Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn

Als je ooit al het geluk gehad hebt om vakantie door te brengen in de Alpen om te wandelen of te skiën, dan ben je zeker al eens Kaiserscharrn tegengekomen. Deze lekkernij lijkt nog het meest op een dikke pannenkoek en ik eet hem graag met poedersuiker, veenbessencompote en een bol ijs...


De herkomst van het gerecht wordt vaak verklaard met de legende dat keizer Franz Joseph tijdens een jachtpartij in de Salzkammergut een houthakkersschmarrn voorgeschoteld kreeg. Deze werd speciaal voor hem met de beste ingrediënten bereid, zoals melk, rozijnen en eieren. Zo werd uit een eenvoudig gerecht de kaiserschmarrn geboren.(Wikipedia).

Ik leerde ze maken in Zuid-Tirol in de Baita Gardoné waar ik met mijn skibotten aan in de keuken stond langs de chef die mij liet zien hoe hij ze klaarmaakte.

Je hebt voor dit gerecht een gietijzeren pan nodig, ik gebruik altijd deze van Weber.

 

Ingrediënten 1 pan

200gr bloem
300gr melk
40gr vanillesuiker
6 eieren
rietsuiker
Boter
Poedersuiker
Rozijnen
Appelsienlikeur (Grand Marnier, Triple Sec...)
Vanille ijs, Veenbessencompote, appelcompote... fruit dat jij lekker vindt...

Bereiding

Scheid de eieren.

Klop de eiwitten stijf.

Meng bloem, vanillesuiker, melk en eigelen.

Spatel het eiwit onder het beslag en stort het in een ingevette GBS plancha. Strooi er nu een handjevol rozijnen over.

Bak indirect op 180° voor 12 min. Prik met een vork om de gaarheid te checken, als er niets meer aan je vork plakt ben je good to go. Die mooie, goudbruine, dikke pannenkoek verdeel je dan met een spatel in brokken.

Bestrooi met wat rietsuiker, voeg een klontje boter toe en laat kort karameliseren boven directe hitte.

Flambeer kort met een scheutje grand Marnier en werk af met poedersuiker.

Serveer met een bolletje ijs en bvb warm rood fruit (traditioneel met
veenbessencompote).

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.